Maurits van den Bosch

Maurits_grijze_achtergrond

Maurits van den Bosch

Inwonersparticipatie ligt mij na aan het hart. We moeten veel meer aan de mensen zelf overlaten

Wat zijn je persoonlijke drijfveren in je dagelijks leven?
Iets willen betekenen voor anderen. De wereld een beetje mooier achter laten. Vooral daar waar het gaat om hoe mensen met elkaar omgaan. ‘Probeer het anderen vaak naar de zin te maken. Mijn hele leven al iets van gastheerschap in me gehad. Ook wil ik anderen laten ‘stralen’, het beste uit mensen halen. Mensen bij elkaar brengen, verbinden. Ben daarin ook wel een ‘kloek’…. Ik houd iedereen graag bij elkaar, soms teveel. Ik doe alles met een doel. Maar ook vooral de dingen waar ik energie van krijg, waar ik blij van word.

Raadslidmaatschap: verleiding of bewuste keuze? 
Politiek en lokaal bestuur zijn me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was 16 jaar wethouder in Den Helder. Dan zit het enerzijds in je genen, maar je krijgt er tijdens je opvoeding ook veel van mee. Ook zijn stijl van besturen. Maar uiteindelijk was het tijdens een straatbarbecue in Andel, waar ik destijds woonde, dat buurman en voormalig bestuurder Jan Nico Scholten tegen me zei: “Jij moet in de raad”. Ik werd raadslid in Woudrichem en heb dat 5 jaar gedaan. Ik verhuisde vanwege de liefde naar Uden en heb me gelijk gemeld bij het CDA hier. Dat laatste was een bewuste keuze, waar ik nog steeds geen spijt van heb.

Welke onderwerpen liggen je na aan het hart?
Zonder twijfel op één: inwonersparticipatie. En dat in de breedste zin van het woord. Ik vind dat we veel meer aan de mensen die het betreft over moeten laten. De gemeente moet er zijn om beleid te maken daar waar het gaat om veiligheid en gerechtigheid (eerlijke verdeling). Inwoners moeten kunnen komen met initiatieven in de ruimte en in het maatschappelijk middenveld en zich daarvoor ook verantwoordelijk voelen. Ik heb een verschrikkelijke hekel aan uitspraken als: ‘Waarom regelt de gemeente dat niet?”.
Daarnaast vind ik de lokale economie belangrijk en interessant. In Uden denk ik dan aan het centrum en de rol die ondernemers spelen in onze samenleving. Het derde onderwerp is Jeugd. Het klinkt misschien heel raar, maar juist om dat ik van ‘huis uit’ nog wel eens ouderwetse gedachtes heb over hoe jeugd opgevoed zou moeten worden, wil ik me er zelf toe dwingen om veel meer door de ogen van die jeugd naar de maatschappij te kijken. En daarbij komt dan ook wel een beetje de ‘beschermende Maurits’ die andere wil ‘omarmen’ en helpen.